Wintertijd gaat dit weekend in

Ook dit jaar is de afschaffing van de wintertijd onderwerp van discussie

0
342

Komende zondag op 28 oktober gaat de wintertijd in. De klok wordt om 3.00 uur omgezet naar 2.00 uur.

Wintertijd wordt gezien als de normale tijd en deze duurt vijf maanden. In de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober begint altijd de winter, vandaar dat de exacte datum waarop de wintertijd ingaat elk jaar verschilt.

De standaardtijd is Nederland in 1909 ingevoerd en de pas in de tweede wereldoorlog was er sprake van een zomer- en wintertijd. De oliecrisis in 1973 was de aanleiding dat bijna alle landen een zomer- en wintertijd ging gebruiken met voornaamste doel om energie te besparen.

De discussie over het afschaffen van de zomertijd is ook dit jaar weer een actueel onderwerp van gesprek geworden. Uit een online enquête van de Europese commissie blijkt dat een meerderheid van de ondervraagden de omschakeling van zomer- naar wintertijd willen afschaffen. De ondervraagden hiervoor aan dat de omzetting effect heeft op het bioritme hetgeen kan leiden tot depressies, ziekte, hartklachten en ongelukken. Ruim zeventig landen werken nu met de zomertijd en de stemming over een afschaffing in het Europese Parlement is in december. De Europese Commissie én alle lidstaten moeten het dan ook nog eens zijn met de afschaffing.

Voorlopig blijft de zomer- en wintertijd bestaan en dit weekend gaat de wintertijd in. Zondag wordt het ook direct koud met 12-14 graden en blijven de temperaturen daarna iets lager.  Bij een lagere temperatuur kun je met de wintertijd in ieder geval een uurtje langer slapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here